Rejsen til Nordkap 2008 - side 2

Her fortsætter rejsen i billeder og tekst med 4 personer på vejen fra Verdens ende og tilbage.
Til side   < 1 >   < 3 >   < 4 >         Afsluttet: 01-08-2008

Lørdag. Det klarede op i vejret op ad formiddagen, så vi besluttede os for at vente og se tiden an - det ville da være skønt at få solen at se ved midnat.
Tiden spenderes med en tur i Video- grafen, hvor man på fem skærme oplever Nordkap i wide-screen sommer og vinter, over og under vandet. En svimlende oplevelse, må jeg nok sige, men da vejret ikke synes at ville klare op vil vi ikke bruge mere tid på Nordkap.

Vi kører tilbage til stensamlerraste- pladsen og overnatter. 3.406 km
Kaj fisker som en lille gal for at se om han kan overgå Hanses 8 spisefisk, men det bliver kun til 2 undermålere.
Søndag morgen prøver han til igen uden held, og vi bryder op.
Ved denne sølvsmed gør vi holdt og handler. Pigerne køber smykker og veksler de fleste af vores mønter til sedler. Det var i svinget her ud for at en ung motorcyklist fra Manchester i 2001 kørte sig ihjel.

Aldrig så snart vi kører ind i Alta står solen højt på himlen igen. Ku' den dog ikke bare ha' skinnet nordpå?
Helleristningerne på klipperne står utrolig flot efter så mange år - og den røde farve holder endnu.
Godt trætte af vandreturen rundt på klipperne nyder vi et stykke skov- bærtærte til kaffen i cafeteriet.
Kirsten har forelsket sig i Altafjord Camping, og da turistkontoret alligevel har lukket, bliver det næste mål.

Efter 8 kilometers vejarbejde og ialt 1½ times kørsel på fjeldet når vi frem til campingpladsen i Langfjordbotn.
Inge og jeg sidder oppe til midnat mens Olsens er gået i bænkene og snorker om kap, dog vækker vi dem så vi sammen kan nyde solens dans på fjeldtoppene.
Det er mandag morgen og lige vejr til morgenkaffe i det blå med Inges friskbagte franskbrød (uden salt).
Kaj fisker igen, men er så uheldig at det igen er lavvande. 3.641 km

Vi har sat kurs mod Narvik og passerer flere gange vejstrækninger som er spærret af bomme om vinteren, som fx her på Kvænangs- fjeldet hvor de andre selvfølgelig også skulle ud og gå i sneen.
Jeg derimod nød udsigten ud over Kvænangen med henholdsvis konen og camperen i for- og mellemgrund, jeg fik kolde fødder nok forleden.
Camperen får lov til at bestille noget; det er som om Svanninge Bakker ikke får nogen ende her i landskabet.

Henne om hørnet højest oppe er der en samelejr på en rasteplads.
Om det er på grund af dem der er en hane med rent vand foruden de velkendte lokummer, kunne jeg godt mistænke de norske myndigheder for.
Samerne har specielle rettigheder i de områder de holder rener og skal fx ikke, som Kaj, indløse fiskekort til indlandsfiske; heller ikke de svenske.
Hvis Kaj vil fiske indlandsfiske, kan han dog, som med busbilletter, indløse fiskekort via SMS.

Det er ikke altid lige skæg at køre på de norske landeveje.
Naturen er så storslået at selv et lastvognstræk bare er en lille brik i spillet. Domino?
Vores aldrende Iveco autocamper indbyder jo ikke ligefrem til konkur- rencekørsel holdt op mod de spritnye andre af slagsen spækket med alskens moderne elektronik.
Og på et direkte spørgsmål må jeg erkende at vi er begyndt at holde særdeles meget af den.

Vi lander på denne rasteplads og overnatter efter aftensmaden, kødkager med ris, sammen med en svensk camper og et lastvognstog.
4.020 km.
Forinden bliver der dog tid til at dyppe tæerne i elven.
I tilfælde af at nogen skulle forlede sig til at stå op om natten for at ti..., er vognen strategisk placeret så døren ikke vender ud mod elven.
Det var her at Kaj lærte at der er en ventil på aftapningen til spildevand.

Tirsdag. Der er kun 80 km til Narvik og et af mine største ønsker er en tur med Ofotbanen til Kiruna. Vi parkerer ved Idrættens Hus hvor der også er toiletter i kælderen vi kan bruge, og haster ned til stationen til klokken er 5 min. over 11.
Det kan ikke lade sig gøre mere da svenske SJ har overtaget driften fra d. 12.6.2008, og nu foregår trans- port med rutebil fra rutebilstationen.
På vej tilbage går vi i Narvik indkøbscenter køber små karafler.

Efter frokost, omklædning, det er rigtig varmt, og forgæves shopping efter bl.a. Dalegarn og CD-er søger vi op mod liften til Narvikfjeldet for at køre med op.
Man kan også vælge at gå op, men det tager kun 7 minutter i kabinen.
Om vinteren er der skiløjper på stedet og både snekanoner, piste- maskiner og andet udstyr står fremme.
Vi ankommer netop som en drage- flyver letter og tager turen ud i det fri.

Højderne drager, og Kirsten og Kaj vil opad.
I en hule højt oppe sidder en gammel mand og nyder sin medbragte danske Ceres Royal.
Han sidder nok og tænker at bare luften havde været lige så varm som bajeren, og bajeren havde været lige så stor som udsigten, og udsigten havde været lige så køn som pigerne, og pigerne havde været lige så energiske som knoten, myggene og bremserne heroppe...

Pudsigt nok kommer vi tilbage til restauranten ved liften til kaffetid, men adgangen til restauranten foregår via denne terrasse, og fotografen nægter simpelthen at gå herud. Det ser også meget farligt ud med den træbro ved siden af, hvor man kan glo direkte ned i dybet. Vi får kaffen!
To mountainbikere kommer op med liften og tager den i fuld fart ned ad fjeldsiden. Jeg vil nok vurdere farten til at være lidt hurtigere end liften, vi kan dog nyde udsigten undervejs.

Klokken er 23:12 sharp, og endnu en begivenhedsrig dag sluttes af med en badetur. Bemærk solskinnet!
Stranden her er overstrøet med noget der ligner koraler; det er helt hvide kalkdannelser i sjove forgrenede figurer og også noget bare der er pulveriseret.
Vi ankom igen for sent til at grille aftensmaden, så det blev tilberedning og spisning inde. En svensker ankommer med campingvogn, kone og 6 børn. 4.168 km.

Onsdag. Fra rastepladsen er der 18 km til Hurtigrutens færge Skarberget-Bognes. Her er der ikke nogen vej udenom når man skal ned gennem Norge, men det er også den eneste gang man skal sejle.
Efter en god times kørsel kommer vi til Femtevatnet, en pæn rasteplads som vi besøgte på turen i 2001, og holder ind til frokost.
Pæn er den ikke mere og den ser ud til ikke at have været vedligeholdt siden da.

I vores videre færd var det meningen at stikke hovedet ind for at hilse på genboernes søn og sviger- datter i Løding, men da vi ved de er hjemme i Danmark på ferie og vi iøvrigt heller ikke rigtigt kan huske hvor de bor, tager vi bare et billede af et tilfældigt hus i området.
Huset ser også alt for beboet ud til at det kan være deres, og skulle de til-fældigt surfe forbi her, kan de se om alt står på sin plads endnu.
En hilsen til Stine og Sten alligevel!

Da vi når Saltstraumen Camping hen under aften, får vi at vide at klokken 22:53 er strømmen på det stærkeste.
Kaj finder straks sit udstyr frem og går i gang med fiskeriet. Der går ikke lang tid inden han står med de første 4 sej. Mens han en gang går hen til vandkanten for at skylle fingrene er en måge så fræk at snuppe hans seneste fisk. Der er rigtig mange her på pladsen og vi kommer til at ligge ved siden af 1 ud af 20 fra Adria-klubben Danmark. 4.423 km.

Torsdag. På vej mod Svartisen er det at vi passerer gennem den tunnel hvor der midt inde i fjeldet står en bro-læggerjomfru før der går en sidevej af til højre.
Den er eneste vej til vandkraftværket der ligger nede ved foden af fjeldet.
Vi kigger her ind i den ene ende af den 7,6 km lange Svartistunnel.
På grund af gas i tunnellen er det forbudt fodgængere og cyklister at passere igennem.
Hvad venter os på den anden side?

En relativ kort køretur til rastepladsen ovenfor færgen til Svartisen hvor vi kører direkte ned ad en smal, stejl vej til parkeringspladsen ved havnen.
Her får vi en af de få resterende parkeringspladser og dækker frokostbord.
Det passer lige med at vi er klar til næste færgeafgang.
Vandet her i fjorden er helt ugennem-sigtigt grønt af at isen skraber plante-dele med ned som bliver ført ud med smeltevandet, men der kan fiskes.

Til side   < 1 >   < 3 >   < 4 >